Wuzetka (lekko cytrynowa)

Wuzetka w skrócie WZK czyli wypiek z kremem. To teoria pierwsza pochodzenia nazwy tegoż oto ciasta. Druga wiąże się z warszawską trasą W-Z. Ta czy owak - klasyk :)  Wspomnieć trzeba, że wuzetka wuzetką by nie była gdyby nie kleks bitej śmietany uwieńczający jej piękno:) Esencjonalnie czekoladowa z solidną warstwą bitej śmietany. Krem jest lekko cytrynowy, a biszkopt wilgotny. Udział w tym niemały ma herbata z rumem i śliwkowe powidła. Ach... znakomitości :) 



Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki kakao
Do nasączenia:
  • 2/3 szklanki mocnej herbaty
  • 2 - 3 łyżki rumu
Do przełożenia:
  • szklanka powideł śliwkowych (u mnie czekoladowo - śliwkowych)
Krem:
  • 1 litr śmietany kremówki 36%
  • sok z 2 cytryn
  • 3 łyżki żelatyny (30 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
  • 220 czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 12% 



Jajka (białka i żółtka razem) ubijać na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier. Ubijać aż masa zbieleje i stanie się sztywna (będą się na niej "rysować" ślady miksera). Kakao wymieszać z mąką. Obroty miksera zmniejszyć do minimum, porcjami wsypywać mieszankę mączną. Miksować tylko do połączenia składników, żeby piana nie opadła.  Masę przelać do wyłożonej papierem blachy, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Upieczony biszkopt przestudzić chwilę w blasze, następnie blachę odwrócić do góry dnem, zdjąć formę i papier. Przestudzony biszkopt przekroić na dwie części. 
Dolny blat nasączyć schłodzoną herbatą z rumem i przesmarować powidłami śliwkowymi.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić z 6 łyżkami gorącej wody, wlać sok z cytryny i dokładnie rozmieszać. Chwilę przestudzić. Niewielkim strumieniem wlewać do ubitej śmietany cały czas miksując. Śmietanę rozprowadzić na warstwie powideł pozostawiając ok 1 szklanki do dekoracji. Przykryć drugim blatem biszkoptu.

Śmietanę doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, energicznie mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Polewę rozprowadzić na biszkopcie, wyrównując i wygładzając szerokim nożem. Kiedy czekolada stężeje, ozdobić bita śmietaną przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Kroić ciepłym nożem.


SMACZNEGO :)

Źródło: Tradycyjne ciasta. Wypieki, torty i słodkości. (przepis poddany modyfikacją)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty