Placki z cukinią i kukurydzą z salsą z awokado
Tego roku cukinia bardzo dobrze zaaklimatyzowała się na naszych ogrodowych grządkach. Sporo jej było i ciągle jest, z tą różnicą, że teraz leżakuje w chłodzie i czeka na kulinarne natchnienie. Nie dalej jak wczoraj wystąpiła w głównej roli u boku kukurydzy komponując placki z cukinii w odsłonie meksykańskiej z salsą z awokado. Kukurydza ożywia smak subtelną słodyczą, a masło sprawia, że placuszki są delikatne i chrupiące, choć nie tak bardzo delikatne jak te. Które lepsze? Stwierdzić trudno ;)
Składniki:
Salsa:
Umytą cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić i odstawić, żeby puściła sok. Międzyczasie przygotować salsę. Awokado przekroić wzdłuż pestki, przekręcić,rozpołowić i wyjąć pestkę. Połówki awokado obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę. Cebulę i pomidory również pokroić w kostkę. Składniki salsy umieścić w misce, dodać sok z limonki i kolendrę, doprawić solą do smaku.
Stopione masło, mleko, roztrzepane jajka i mąkę dokładnie połączyć. Cukinie odcedzić z nadmiaru soku, dodać kukurydzę. Ciasto przelać do miski z cukinią i kukurydzą, wymieszać.
Na patelnie z rozgrzanym olejem nakładać kopiaste łyżki masy. Smażyć ok. 2 min z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z salsą.
SMACZNEGO :)
Źródło: "Podróże kulinarna. Kuchnia meksykańska."
Składniki:
- 50 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 110 g mąki
- 2 jajka
- puszka kukurydzy
- 2 mniejsze cukinie
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Salsa:
- 2 średnie awokado
- 3 podłużne pomidory
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki drobno posiekanych liści świeżej kolendry
- sól
Umytą cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić i odstawić, żeby puściła sok. Międzyczasie przygotować salsę. Awokado przekroić wzdłuż pestki, przekręcić,rozpołowić i wyjąć pestkę. Połówki awokado obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę. Cebulę i pomidory również pokroić w kostkę. Składniki salsy umieścić w misce, dodać sok z limonki i kolendrę, doprawić solą do smaku.
Stopione masło, mleko, roztrzepane jajka i mąkę dokładnie połączyć. Cukinie odcedzić z nadmiaru soku, dodać kukurydzę. Ciasto przelać do miski z cukinią i kukurydzą, wymieszać.
Na patelnie z rozgrzanym olejem nakładać kopiaste łyżki masy. Smażyć ok. 2 min z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z salsą.
SMACZNEGO :)
Źródło: "Podróże kulinarna. Kuchnia meksykańska."
ale kolorowo i apetycznie :)
OdpowiedzUsuń