Placki z cukinią i kukurydzą z salsą z awokado
Składniki:
- 50 g roztopionego masła
 - 1/2 szklanki mleka
 - 110 g mąki
 - 2 jajka
 - puszka kukurydzy
 - 2 mniejsze cukinie
 - sól, pieprz
 - olej do smażenia
 
Salsa:
- 2 średnie awokado
 - 3 podłużne pomidory
 - 1 czerwona cebula
 - 2 łyżki soku z limonki
 - 2 łyżki drobno posiekanych liści świeżej kolendry
 - sól
 
Umytą cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić i odstawić, żeby puściła sok. Międzyczasie przygotować salsę. Awokado przekroić wzdłuż pestki, przekręcić,rozpołowić i wyjąć pestkę. Połówki awokado obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę. Cebulę i pomidory również pokroić w kostkę. Składniki salsy umieścić w misce, dodać sok z limonki i kolendrę, doprawić solą do smaku.
Stopione masło, mleko, roztrzepane jajka i mąkę dokładnie połączyć. Cukinie odcedzić z nadmiaru soku, dodać kukurydzę. Ciasto przelać do miski z cukinią i kukurydzą, wymieszać.
Na patelnie z rozgrzanym olejem nakładać kopiaste łyżki masy. Smażyć ok. 2 min z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z salsą.
SMACZNEGO :)
Źródło: "Podróże kulinarna. Kuchnia meksykańska."

ale kolorowo i apetycznie :)
OdpowiedzUsuń