Zupa limonkowa z tortillą

Wygląda jak zupa pomidorowa lecz zaręczam Wam, że przesiąknięta jest smakiem limonki. Nawet chili jest w niej ledwo wyczuwalne... może warto byłoby dorzucić jeszcze jedną papryczkę? :) Tortilla i awokado wyrównują walory smakowe złagadzając charakter dominującej limonki. Zaraz za limonką wydobywa się smak pomidorów. Nie jestem pewna czy mogłaby być alternatywą dla 'naszej' pomidorowej. Ma w sobie coś urzekającego co sprawia, że chce się zanurzyć kolejną łyżkę. Skuście się, polecam :)


Składniki:
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 4 - 5 sparzonych i obranych ze skórki pomidorów
  • olej arachidowy (użyłam oliwy z oliwek)
  • 1/ 4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki startej skórki z limonki
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 1/3 szklanki koncentraty pomidorowego
  • 3 - 4 tortille
  • 1 awokado
  • 2 cebule dymki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry (zastąpiłam suszoną)

Cebulę, chili i czosnek grubo pokroić, pomidory pokroić w ćwiartki. Wszystko razem zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji.
W dużym rondlu rozgrzać 1 - 2 łyżki oleju, wlać zmiksowany przecier z dodatkiem ziela angielskiego. Podgrzewać cały czas mieszając, aż przecier nabierze aromatu (ok. 5 minut).
Następnie dodać bulion, wodę, skórkę i sok z limonki oraz koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 minut, aż zupa zgęstnieje. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Dymkę również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone awokado i dymkę wymieszać razem z kolendrą, odstawić.
Tortille pokroić w 2 cm paski i zarumienić z obu stron na rozgrzanym oleju.Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.
Paseczki tortilli rozmieścić w miseczkach, zalać zupą i udekorować mieszanką awokado, dymki i kolendry.



SMACZNEGO :)


Źródło: Podróże kulinarne: kuchnia meksykańska.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty