Penne z cukinią, kukurydzą i pomidorkami kotajlowymi

Makaron z cukinią w barwach jesieni. Lekki, wegetariański z aromatycznymi pomidorkami :)  Owego dnia nie miałam w planie robić obiadu, ale okazało się, ze zaistniała taka potrzeba, żebym ogarnęła to przedsięwzięcie. Chęci mało, więc myśli skierowały się na makaron. Szybkie spojrzenie na szafki, spiżarkę i weryfikacja co by tu można zrobić... Cukinii ciągle u nas nie brakuje, więc wyszło jak wyszło, a wyszło smacznie :) 


Składniki:

  • 400 g makarony penne
  • 2 małe cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii

Makaron ugotować al dente z łyżką oliwy, żeby się nie kleił. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie półplasterki. Chili pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cukinię i chili, posolić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i dusić ok. 10 minut w sosie własnym, bez przykrycia tak, żeby jak najwięcej wody odparowało. Nadmiar soku zebrać łyżką, następnie dodać kukurydzę i doprawić solą i pieprzem. Cukinie wymieszać z odcedzonym makaronem.
Na patelni ponownie rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej przekrojone na pół pomidorki koktajlowe z bazylią, doprawione solą.
Porcje makaronu nakładać na talerz i obłożyć pomidorkami z bazylią.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty