Ciasto limonkowe (lime cake)
Tak się składa, że ostatnio bardziej niż wcześniej cenie sobie proste i szybkie do zrobienia ciasta. To jest proste, wilgotne i intensywne. Aromat limonki wydostaje się przy każdym kęsie. Jest pyszne! Słodycz załamuje orzeźwiająca limonka i nie zamieniłabym jej w tym przypadku na cytrynę, oj nie ;)
Składniki:
- 190 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 duże jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- skórka otarta z 1 limonki
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dalej ucierając wbić po 1 jajku. Dodać mleko, startą skórkę z limonki, połączyć. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypać do masy, zmiksować. Lekkie i gładkie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 35 minut. Upieczone ciasto chwilę przestudzić, a następnie po nakłuwać dość gęsto nożem lub widelcem.
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
Cukier rozpuścić w soku z limonki. Gotowym syropem polać nakłute ciasto. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier:
- 3 - 4 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka otartej skórki z limonki
- 1 szklanka cukru pudru
Cukier puder rozrobić w soku z limonki tak, żeby powstał gęsty lukier. Dodać skórkę z limonki, wymieszać. Polać wierzch ciasta.
SMACZNEGO :)
Źródło: www.bonappetit.com
Przepis prosty i bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne - dobre na każdą okazję.
Dodam jedynie, że musiałam wydłużyć pieczenie o około 10 minut.
Pozdrawiam! :)
Cieszę się, że ciasto smakowało :)
UsuńPozdrawiam :)
Oj, widze zakalec…
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest rewelacyjne
OdpowiedzUsuń