Ciasto limonkowe (lime cake)

Tak się składa, że ostatnio bardziej niż wcześniej cenie sobie proste i szybkie do zrobienia ciasta. To jest proste, wilgotne i intensywne. Aromat limonki wydostaje się przy każdym kęsie. Jest pyszne! Słodycz załamuje orzeźwiająca limonka i nie zamieniłabym jej w tym przypadku na cytrynę, oj nie ;)


Składniki:
  • 190 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • skórka otarta z 1 limonki

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dalej ucierając wbić po 1 jajku. Dodać mleko, startą skórkę z limonki, połączyć. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypać do masy, zmiksować. Lekkie i gładkie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 35 minut. Upieczone ciasto chwilę przestudzić, a następnie po nakłuwać dość gęsto nożem lub widelcem.
Syrop:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki

Cukier rozpuścić w soku z limonki. Gotowym syropem polać nakłute ciasto. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Lukier:
  • 3 - 4 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka otartej skórki z limonki
  • 1 szklanka cukru pudru

Cukier puder rozrobić w soku z limonki tak, żeby powstał gęsty lukier. Dodać skórkę z limonki, wymieszać. Polać wierzch ciasta.



SMACZNEGO :)


Źródło: www.bonappetit.com

Komentarze

  1. Przepis prosty i bardzo smaczny!
    Ciasto rewelacyjne - dobre na każdą okazję.
    Dodam jedynie, że musiałam wydłużyć pieczenie o około 10 minut.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Oj, widze zakalec…

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty