Jogurtowe ciasto z winogronami w syropie
Jogurt, cytryna i syrop to trzy najczęściej pojawiające się składniki w ciastach tureckich. Struktura ciasta przypomina trochę sernik. Jest piankowa i wilgotna, dzięki czemu syrop wnika w ciasto dodając mu słodyczy i smaku. Bardzo przyjemny deser, który wywołał u mnie wspomnienie grysiku z sokiem owocowym serwowanym przez mamę :) Ciasto wyszło mi bardzo niziutkie, bo użyłam tortownicy 26 cm, więc jeśli użyjecie mniejszej będzie ciut wyższe.
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
- 100 g cukru pudru
- sok i skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki mąki z lekką górką
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
Syrop:
- 100 g cukru pudru
- 150 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 600 g winogron bezpestkowych
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i obsypać bułka tartą.
Żółtka ucierać z cukrem, aż zbieleją, a masa będzie puszysta. Dodać jogurt, sok i skórkę z cytryny i mąkę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy jogurtowej. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 - 60 minut, aż góra zbrązowieje.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić (w miarę studzenia ciasto będzie opadać).
Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryną. Do gotującej wody dodać winogrona. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Ostudzić. Ciasto pokroić na kawałki, przed podaniem polać je syropem.
SMACZNEGO :)
Źródło: www.waitrose.com
Komentarze
Prześlij komentarz