Muffiny z winogronami i otrębami

Muffiny z dobrą porcją energii na początek dnia. Bez jajeczne ze zwartą strukturą, którą winogrona nawilżają, więc nie ma co ich żałować. Żeby uniknąć plucia pestkami najlepiej użyć tych bezpestkowych. Ich atutem jest cukrowa skorupka, ale chrupie tylko w dniu pieczenia. A najlepsze są krótko po upieczeniu, lekko ciepłe, bo miększe :)


Składniki (na 12 babeczek):
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki otrąb (u mnie pszenne)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/3 szklanki maślanki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 2 gałązki winogron
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią do posypania

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, otręby. Masło rozpuścić, dolać do niego maślankę i sok z cytryny, wymieszać. Składniki obu naczyń połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć ok. 3/4 łyżki ciasta, wsypać ok. 4 winogron, nałożyć kolejną porcję ciasta, ponownie winogrona i przykryć trzecią porcją ciasta. Muffiny obsypać cukrem z wanilią (lub kryształem). Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 20 minut, aż muffiny się lekko zarumienią. Przestudzić w formie 10 minut.


SMACZNEGO :)


Komentarze

  1. takie trochę dietetyczne. śniadaniowe. dla takiego łasucha jak ja najlepsze były ze słodką kawą ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty