Placki z cukinią i kukurydzą z salsą z awokado
Składniki:
- 50 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 110 g mąki
- 2 jajka
- puszka kukurydzy
- 2 mniejsze cukinie
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Salsa:
- 2 średnie awokado
- 3 podłużne pomidory
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki drobno posiekanych liści świeżej kolendry
- sól
Umytą cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić i odstawić, żeby puściła sok. Międzyczasie przygotować salsę. Awokado przekroić wzdłuż pestki, przekręcić,rozpołowić i wyjąć pestkę. Połówki awokado obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę. Cebulę i pomidory również pokroić w kostkę. Składniki salsy umieścić w misce, dodać sok z limonki i kolendrę, doprawić solą do smaku.
Stopione masło, mleko, roztrzepane jajka i mąkę dokładnie połączyć. Cukinie odcedzić z nadmiaru soku, dodać kukurydzę. Ciasto przelać do miski z cukinią i kukurydzą, wymieszać.
Na patelnie z rozgrzanym olejem nakładać kopiaste łyżki masy. Smażyć ok. 2 min z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z salsą.
SMACZNEGO :)
Źródło: "Podróże kulinarna. Kuchnia meksykańska."
ale kolorowo i apetycznie :)
OdpowiedzUsuń