Strudel wiedeński jabłkowy

Strudel - mój pierwszy :) Przyznam się Wam, że z niedowierzaniem spoglądałam na porcję ciasta z której miałam uzyskać dwa dość spore prostokąty... a wyszło elastyczne, cieniutkie jak papier ciasto, bez podarć i rozdarć. W środku pyszne nadzienie z jabłek, orzechów i rodzynek, bo to właśnie ono kryje się w klasycznym strudlu wiedeńskim. Strudel najczęściej kojarzony jest z kuchnią Austriacką. Ciasto z którego jest zrobiony to rodzaj ciasta makaronowego, choć nie rzadko mówi się, że ciasto to przypomina ciasto francuskie. Najkrócej mówiąc strudel to kruchy, wielowarstwowy deser ze słodkim nadzieniem.  


Ciasto na strudel:
  • 250 g mąki
  • 100 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka stopionego masła

Nadzienie:


  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 125 g rodzynek namoczonych dzień wcześniej w rumie
  • 75 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 5 łyżek masła
  • 100 g kwaśnej śmietany


Mąkę przesiać na stolnice. Na środku zrobić wgłębienie. Cienkim strumieniem wlewać wodę wymieszaną z jajkiem i solą. Mieszać nożem, aż płyn połączy się z mąką. Polać olejem. Ciasto mocno zagnieść, aż wystąpią pęcherzyki, a ciasto będzie elastyczne. Po wyrobieniu uformować kulę z ciasta i zawinąć w folię, odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki i pokroić w cieniutkie płatki. Przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny, wymieszać z rodzynkami i posiekanymi orzechami, cynamonem oraz cukrem. Bułkę tartą zrumienić na 1 łyżce masła, połączyć z nadzieniem jabłkowym.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą posmarować masłem i cieniutko rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30 x 40 cm. Dobrze wyciągnięte ciasto powinno być cieniutkie i bez dziur. Rozwałkowane ciasto jeszcze raz posmarować masłem, nałożyć połowę nadzienia, zostawiając z obu stron nieco wolnego miejsca i oblać połową kwaśnej śmietany. Ściśle zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Powtórzyć z druga porcją ciasta.
Strudle przenieść na wyłożoną papierem blachę, układając zlepieniem do dołu. Posmarować stopionym masłem. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C. Piec 30 - 35 minut od czasu do czasu smarując stopionym masłem, zapewni to kruchość ciastu. Tuż po upieczeniu oprószyć strudel cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.


SMACZNEGO :)

Źródło: Wielka księga ciast.

Komentarze

Popularne posty