Szybkie ciasto jogurtowe z gruszkami i czekoladą deserową
I już sama nie wiem czy uodporniłam się na działanie kawy czy straciłam odporność na sześciogodzinną dawkę snu. Tak czy owak zgodnie ze swym postanowieniem wystawiam dziś to co wystawić miałam wczoraj ;) A zdradzę Wam, ze ten jakże piękny brąz ciasta nie był zabiegiem zamierzonym. Zajrzałam do piekarnika w czasie kiedy ciasto powinno być gotowe, okazało się jednak, ze patyczek był wilgotny. Ciasto nakryłam folią i zostawiłam jeszcze na chwilkę... A chwilka była dłuższa niż planowałam, gdyż pochłonięta przygotowaniem spaghetti o nim zapomniałam. W efekcie piekłam je 1 godzinę 20 minut. Na szczęście nie spaliło się, ani nie przypaliło, jedynie ładnie zbrązowiało :) Ciasto należące do piaskowców, wilgotne, może nawet trochę tłustawe (ale dzięki temu dłużej zachowa świeżość) z niezawodnym połączeniem gruszek i czekolady deserowej. Szybkie i smaczne :)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 średniej wielkości dojrzałe gruszki
- 100 g gorzkiej czekolady
Gruszki obrać, wydrążyć nasienie i pokroić w kostkę. Czekoladę posiekać na większe kawałki.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, odstawić.
W misce utrzeć na wysokich obrotach jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii, jogurt i olej, zmiksować. Wsypać mąkę z proszkiem i solą, ucierać aż składniki dobrze się połączą.
Keksówkę o wymiarach 9 x 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać połowę ciasta.
Na powierzchni ciasta rozsypać połowę gruszek i czekolady. Przelać drugą część ciasta, obsypać je pozostałymi gruszkami i czekoladą. Wyrównać powierzchnię ciasta jednocześnie zanurzając czekoladę i gruszki w cieście.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić w formie na 5 minut, następnie obrócić i wyjąć.
SMACZNEGO :)
Źródło: www.food52.com
odświeżam i odświeżam.. wiedziałam, że coś wstawisz ;P
OdpowiedzUsuńciacho dołączam do listy "must do" :)
Hehe to już się na mnie poznałaś ;) Czekam na Twoje ciastowe wrażenia :D
Usuńp.s. p r z e p i ę k n a zastawa! :-o
OdpowiedzUsuńdziękuje, moja faworytka ;) jak mnie odwiedzisz zaserwuje Ci w niej herbatkę :)
Usuńwłaśnie siedzi w piekarniku :D
OdpowiedzUsuńi jak wyszło? ;)
Usuń