Drożdżówki z twarogiem i śliwkami
Czas węgierek jeszcze nie przeminął, więc mam nadzieję, że i Wy skusicie się na wypróbowanie tych drożdżówek. Lekko słodkie ciasto wypełniają serowe nadzienie i kwieciście ułożone ćwiartki śliwek, a o połysk przyprawia je dżem morelowy. Na drugie śniadanie czy podwieczorek będą jak znalazł :) Śliwki śmiało możecie zastąpić innymi owocami, ja mogę polecić je w wersji z nektarynką, bo taki wariant wypróbowałam :)
Składniki:
Warstwa wierzchnia:
Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie.Wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać 3 - 4 łyżkami letniego mleka. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić, ostudzić. Do schłodzonego, płynnego masła dodać resztę mleka, skórkę z cytryny i jajko. Wymieszać, wlać do wyrośniętego rozczynu, wsypać resztę cukru i szczyptę soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie odstawić do rośnięcia na 30 minut.
Międzyczasie umyć śliwki, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Twaróg przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić widelcem, połączyć z żółtkiem, śmietaną i cukrem. Utrzeć na gładką masę. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dwie blachy do pieczenia wsmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciast krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części, jedną z nich odłożyć. A kolejną podzielić na 6 równych kulek ciasta. Każdą z nich lekko rozwałkować, środek wycisnąć palcami zostawiając wyższe brzegi, przełożyć na blachę.Wypełnić masą serową i udekorować cząstkami śliwek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C, piec ok. 15 minut. Przygotować kolejną porcję ciastek.
Konfiturę z moreli podgrzać w rondelku, posmarować nią wierzch drożdżówek.
SMACZNEGO :)
Źródło: Wielka księga ciast.
Składniki:
- 250 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyki cukru
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
Warstwa wierzchnia:
- 1/2 kg śliwek węgierek
- 150 g twarogu półtłustego
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 60 g cukru
- 2 łyżki konfitury z moreli
Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie.Wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać 3 - 4 łyżkami letniego mleka. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić, ostudzić. Do schłodzonego, płynnego masła dodać resztę mleka, skórkę z cytryny i jajko. Wymieszać, wlać do wyrośniętego rozczynu, wsypać resztę cukru i szczyptę soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie odstawić do rośnięcia na 30 minut.
Międzyczasie umyć śliwki, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Twaróg przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić widelcem, połączyć z żółtkiem, śmietaną i cukrem. Utrzeć na gładką masę. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dwie blachy do pieczenia wsmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciast krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części, jedną z nich odłożyć. A kolejną podzielić na 6 równych kulek ciasta. Każdą z nich lekko rozwałkować, środek wycisnąć palcami zostawiając wyższe brzegi, przełożyć na blachę.Wypełnić masą serową i udekorować cząstkami śliwek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C, piec ok. 15 minut. Przygotować kolejną porcję ciastek.
Konfiturę z moreli podgrzać w rondelku, posmarować nią wierzch drożdżówek.
SMACZNEGO :)
Źródło: Wielka księga ciast.
Komentarze
Prześlij komentarz