Drożdżówki z twarogiem i śliwkami

Czas węgierek jeszcze nie przeminął, więc mam nadzieję, że i Wy skusicie się na wypróbowanie tych drożdżówek. Lekko słodkie ciasto wypełniają serowe nadzienie i  kwieciście ułożone ćwiartki śliwek, a o połysk przyprawia je dżem morelowy. Na drugie śniadanie czy podwieczorek będą jak znalazł :) Śliwki śmiało możecie zastąpić innymi owocami, ja mogę polecić je w wersji z nektarynką, bo taki wariant wypróbowałam :)


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyki cukru
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Warstwa wierzchnia:
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki konfitury z moreli

Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie.Wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać 3 - 4 łyżkami letniego mleka. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić, ostudzić. Do schłodzonego, płynnego masła dodać resztę mleka, skórkę z cytryny i jajko. Wymieszać, wlać do wyrośniętego rozczynu, wsypać resztę cukru i szczyptę soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie odstawić do rośnięcia na 30 minut.
Międzyczasie umyć śliwki, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Twaróg przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić widelcem, połączyć z żółtkiem, śmietaną i cukrem. Utrzeć na gładką masę. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dwie blachy do pieczenia wsmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciast krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części, jedną z nich odłożyć. A kolejną podzielić na 6 równych kulek ciasta. Każdą z nich lekko rozwałkować, środek wycisnąć palcami zostawiając wyższe brzegi, przełożyć na blachę.Wypełnić masą serową i udekorować cząstkami śliwek.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C, piec ok. 15 minut. Przygotować kolejną porcję ciastek.
Konfiturę z moreli podgrzać w rondelku, posmarować nią wierzch drożdżówek.



SMACZNEGO :)

Źródło: Wielka księga ciast.

Komentarze

Popularne posty