Drożdżowy placek z masą orzechową i śliwkami

Z roku na rok coraz bardziej doceniam śliwki węgierki, a sezon wczesnojesienny bez ciasta drożdżowego z ich udziałem byłby strasznym niedopatrzeniem. Tak więc drożdże, śliwki i orzechy poszły w ruch i  powstał....placek drożdżowy, któremu prezencji pozazdrościłby niejeden tort. Podprażone na patelni orzechy sprawiają, że masa orzechowa jest intensywniejsza. Pięknie ułożone ćwiartki śliwek przełamują słodycz ciasta i masy. Całość tworzy aromatyczne i kuszące ciasto :)


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • 75 g masła

Masa orzechowa:
  • 150 g zmielonych na mąkę orzechów laskowych
  • 50 g biszkopcików
  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki śliwowicy (pominęłam)

Na wierzch:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 50 g grubo posiekanych orzechów laskowych


Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, w które wkruszyć drożdże. Drożdże zasypać łyżką cukru i zalać 3 łyżkami letniego mleka. Pozostawić na 15 - 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło stopić, odstawić. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka i cukru, ostudzone masło, startą skórkę z cytryny, sól. Wyrobić ciasto, powinno być lekko lepkie, ale przyklejające się do rąk. Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć i ponownie odstawić na 30 minut do rośnięcia.
Śliwki umyć, usunąć pestki, połówki śliwek przekroić jeszcze raz na pół. Zmielone orzechy laskowe lekko zrumienić na suchej patelni, często mieszając i uważając, żeby się nie przypaliły. Biszkopty pokruszyć.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na wielkość tortownicy, przełożyć do formy, odstawić.
Przygotować masę orzechową. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z cynamonem i pokruszonymi biszkoptami, następnie masę połączyć z pianą z białek. Na końcu dodać ostudzone orzechy i śliwowicę. Starannie wymieszać. Masę orzechową rozsmarować na cieście, wyrównać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Na warstwie masy orzechowej ciasno ułożyć cząstki śliwek. Powinny zachodzić na siebie jak dachówki. Posypać orzechami. Piec 40 minut na złoty kolor.


SMACZNEGO :)

Źródło: Wielka księga ciast.

Komentarze

Popularne posty