Deser z kremem z białej czekolady, prażonej kawy i migdałów z puree z białej porzeczki
Uwielbiam połączenia z kawą i to właśnie z miłości - której drugie imię (w mym przypadku) brzmi uzależnienie 😉 - zdarzyło mi się nie raz dorzucić ją tu i ówdzie z nieopisaną nadzieją, że będzie smakowało. To był trafiony impuls 💗 Krem jest delikatnie słodki, prażona kawa dodaje charakteru, płatki migdałowe delikatnie chrupią, a biała porzeczka orzeźwia. Spróbujcie 😊
Składniki:
- 250 g ricotty
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki kawy
- 4 łyżki płatków migdałowych
- ok. 5 łyżek cukru pudru
- 350 g białych porzeczek
Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, kiedy zaczną się rumienić dodać mieloną kawę, prażyć jeszcze 1 minutę po czym odstawić do przestudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna dodać ricottę i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukry pudru. Masę z białej czekolady i ricotty połączyć z bitą śmietaną miksując na wolnych obrotach. Następnie dodać przestudzoną kawę i płatki migdałów, wymieszać starannie łyżką. Krem przełożyć do pucharków.
Białą porzeczką oczyścić, pozbawić szypułek, a następnie zmiksować za pomocą blendera. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Puree przełożyć do pucharków na wierzch kremu.
Podawać schłodzone.
SMACZNEGO 😊
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna dodać ricottę i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukry pudru. Masę z białej czekolady i ricotty połączyć z bitą śmietaną miksując na wolnych obrotach. Następnie dodać przestudzoną kawę i płatki migdałów, wymieszać starannie łyżką. Krem przełożyć do pucharków.
Białą porzeczką oczyścić, pozbawić szypułek, a następnie zmiksować za pomocą blendera. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Puree przełożyć do pucharków na wierzch kremu.
Podawać schłodzone.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz