Zupa z botwinki z młodymi ziemniakami, serem feta, szczypiorkiem i koperkiem
Chyba już mogę tak powiedzieć: pokochałam botwinkę 😊 Za dzieciaka jedzenie buraków było nie dla mnie nie lada wyzwaniem. Swego czasu jedyną ich "wersją" dla mnie do przyjęcia był barszcz typu instant, z czasem przekonałam się do tego domowego, a po latach wielu kiedy sama zaczęłam komponować buraki w potrawach - dojrzałam - i je pokochałam 💗 
Teraz doceniam je za właściwości i za smak. I Wam zaserwuje kolejną wersję z botwinką na gorąco. Myślę, że w taki deszczowy dzień przynajmniej jak dziś w Kudowie - Zdrój) może być w sam raz. Jeśli u Was gorąco i słonecznie to z pewnością przyda się w innych okolicznościach😊
Teraz doceniam je za właściwości i za smak. I Wam zaserwuje kolejną wersję z botwinką na gorąco. Myślę, że w taki deszczowy dzień przynajmniej jak dziś w Kudowie - Zdrój) może być w sam raz. Jeśli u Was gorąco i słonecznie to z pewnością przyda się w innych okolicznościach😊
Składniki:
- 1,25 l bulionu warzywnego lub drobiowego
 - pęczek botwinki (z większymi buraczkami)
 - 650 g młodych ziemniaków
 - 1 łyżka octu jabłkowego
 - 200 g kwaśnej śmietany 18%
 - 1/2 pęczku szczypiorku
 - 1 pęczek koperku
 - sól, świeżo mielony pieprz
 - ok.70 g sera feta
 
Ziemniaki oczyścić, wyszorować, pokroić w grube (ok. 1-1,5 cm) plastry i podsmażyć na oleju słonecznikowym lekko rumieniąc. Do gotującego bulionu dodać pokrojone ziemniaki. Po 4 minutach dodać obrane, pokrojone w plastry bulwy buraka, gotować 3 minuty, dodać pokrojone łodygi botwinki, gotować kolejne 2 minuty. Na końcu dodać posiekane liście botwinki i gotować jeszcze 1-2 minuty. Dodać ocet i śmietankę (śmietankę wcześniej rozprowadzić w paru łyżkach zupy), doprawić solą i pieprzem. Koperek i szczypiorek posiekać, ser feta rozdrobnić i przybrać nimi zupę tuż przed podaniem.
SMACZNEGO 😊  

Komentarze
Prześlij komentarz