Zupa z białych szparagów z kalafiorem i szczypiorkiem
Oj naszukałam się szparagów, a to dlatego, że druga połowa lipca to już mało sprzyjający czas na nie, ale ogromną miałam na nie ochotę 😊 I dzięki temu powstała delikatna zupa z białych szparagów z kalafiorem i szczypiorkiem 💛
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 500 g białych szparagów
- 1 mniejsza główka kalafiora
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Bulion zagotować. Kalafior umyć, sparzyć gorącą wodą i podzielić na mniejsze różyczki.
Rozgrzać masło na patelni. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle.
Szparagi umyć i osuszyć. Końcówki łodyg szparagów ułamać, a pozostałą część (poniżej główki) obrać obieraczką (białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone). Przygotowane szparagi umieścić w gotującym się bulionie razem z cebulą i gotować ok 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmiksować blenderem szparagi na krem, dodać różyczki kalafiora i gotować ok. 5-7 minut.
Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z paroma łyżkami zupy. Przed podaniem zupę posypać posiekanym szczypiorkiem.
Rozgrzać masło na patelni. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle.
Szparagi umyć i osuszyć. Końcówki łodyg szparagów ułamać, a pozostałą część (poniżej główki) obrać obieraczką (białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone). Przygotowane szparagi umieścić w gotującym się bulionie razem z cebulą i gotować ok 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmiksować blenderem szparagi na krem, dodać różyczki kalafiora i gotować ok. 5-7 minut.
Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z paroma łyżkami zupy. Przed podaniem zupę posypać posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz