Zupa z białych szparagów z kalafiorem i szczypiorkiem

Oj naszukałam się szparagów, a to dlatego, że druga połowa lipca to już mało sprzyjający czas na nie, ale ogromną miałam na nie ochotę 😊 I dzięki temu powstała delikatna zupa z białych szparagów z kalafiorem i szczypiorkiem 💛

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 500 g białych szparagów
  • 1 mniejsza główka kalafiora
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz 
Bulion zagotować. Kalafior umyć, sparzyć gorącą wodą i podzielić na mniejsze różyczki.
Rozgrzać masło na patelni. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle.
Szparagi umyć i osuszyć. Końcówki łodyg szparagów ułamać, a pozostałą część (poniżej główki) obrać obieraczką (białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone). Przygotowane szparagi umieścić w gotującym się bulionie razem z cebulą i gotować ok 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmiksować blenderem szparagi na krem, dodać różyczki kalafiora i gotować ok. 5-7 minut.
Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z paroma łyżkami zupy. Przed podaniem zupę posypać posiekanym szczypiorkiem.


SMACZNEGO 😊  


Komentarze

Popularne posty