Sernik z papają

Smakuje tak samo dobrze, jak wygląda 😊Sernik z papają w masie serowej i z papają w musie. Delikatny w smaku, o kremowej konsystencji. Myślę, że warto się na niego skusić 😉 Polecam 💝


Spód:
  • 60 g migdałów
  • 60 g herbatników
  • 50 g masła
  • 1 łyżka miodu
Masa:
  • 1 kg twarogu sernikowego typu president
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 650 g miąższu z papai
  • 2 - 3 łyżki likieru kokosowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 i 1/2 łyżki mąki 
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru

Migdały razem z herbatnikami zmielić w malakserze. Masło stopić w rondelku, kiedy będzie już płynne dodać łyżkę miodu i zmielone migdały razem z herbatnikami. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wcześniej wyłożone papierem do pieczenia, boki tortownicy posmarować jedynie masłem.
Twaróg, jajka, cukier brązowy, śmietankę umieścić w misce i zmiksować na gładką masę.
Papaję przekroić na pół wydrążyć gniazda nasienne i obrać ze skórki. Miąższ zmiksować na gładkie puree. Masę serową podzielić na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3.
Do mniejszej części masy serowej dodać 250 g miąższu z papai, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki zwykłej. Całość zmiksować na wolnych obrotach.
Do większej części masy serowej dodać likier kokosowy,1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 1 i 1/2 łyżki mąki zwykłej. 
Pozostałą część puree z papai dosłodzić cukrem pudrem.
Masę z likierem kokosowym wylać na spód. Łyżką nakładać masę z serową z puree z papai, tak aby przykryła całą jasną warstwę.  Na sam koniec łyżką delikatnie rzucać puree z papai tak by powstały solidne kropki, patyczkiem do szaszłyków przeciągnąć parę ruchów przez utworzone kropki tak by utworzyły wzorki. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 50 do 60 minut. 
Sernik przestudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie dostudzić w temperaturze pokojowej. Kiedy przestygnie zdjąć obręcz i schładzać go w lodówce przez min. 4 godziny.


SMACZNEGO 😊


 

Popularne posty