Sernik z papają
Smakuje tak samo dobrze, jak wygląda 😊Sernik z papają w masie serowej i z papają w musie. Delikatny w smaku, o kremowej konsystencji. Myślę, że warto się na niego skusić 😉 Polecam 💝
Spód:
- 60 g migdałów
- 60 g herbatników
- 50 g masła
- 1 łyżka miodu
Masa:
- 1 kg twarogu sernikowego typu president
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru
- 3 jajka
- 650 g miąższu z papai
- 2 - 3 łyżki likieru kokosowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 i 1/2 łyżki mąki
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
Migdały razem z herbatnikami zmielić w malakserze. Masło stopić w rondelku, kiedy będzie już płynne dodać łyżkę miodu i zmielone migdały razem z herbatnikami. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wcześniej wyłożone papierem do pieczenia, boki tortownicy posmarować jedynie masłem.
Twaróg, jajka, cukier brązowy, śmietankę umieścić w misce i zmiksować na gładką masę.
Papaję przekroić na pół wydrążyć gniazda nasienne i obrać ze skórki. Miąższ zmiksować na gładkie puree. Masę serową podzielić na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3.
Do mniejszej części masy serowej dodać 250 g miąższu z papai, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki zwykłej. Całość zmiksować na wolnych obrotach.
Do mniejszej części masy serowej dodać 250 g miąższu z papai, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki zwykłej. Całość zmiksować na wolnych obrotach.
Do większej części masy serowej dodać likier kokosowy,1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 1 i 1/2 łyżki mąki zwykłej.
Pozostałą część puree z papai dosłodzić cukrem pudrem.
Masę z likierem kokosowym wylać na spód. Łyżką nakładać masę z serową z puree z papai, tak aby przykryła całą jasną warstwę. Na sam koniec łyżką delikatnie rzucać puree z papai tak by powstały solidne kropki, patyczkiem do szaszłyków przeciągnąć parę ruchów przez utworzone kropki tak by utworzyły wzorki. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 50 do 60 minut.
Sernik przestudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie dostudzić w temperaturze pokojowej. Kiedy przestygnie zdjąć obręcz i schładzać go w lodówce przez min. 4 godziny.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz