Mus czekoladowy polany puree z czerwonych porzeczek z whisky


Nie wiem skąd w mej głowie zakorzeniło się przekonanie, że przygotowanie musu to pracochłonna sprawa... okazało się być zupełnie odwrotnie. Mus, o którym mowa można przygotować wręcz błyskawicznie. Tężeć długo też nie potrzebuje, bo już przeciągu godziny był gotowy do podawania, więc na ekspresowy deser nadaje się w sam raz 😊 Najlepiej skonsumować go jeszcze tego samego dnia - myślę, że w tej kwestii wszelkie trudności powinny ominąć Was szerokim łukiem 😉 
Także mam dla  Was przepis na lekką przyjemność 😇 Piankowy mus na bazie czekolady deserowej i jogurtu, a do tego owocowy akcent - puree z czerwonych porzeczek nasączone whisky 💕



Mus:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki whisky
  • 2 łyżki żelatyny
  • 9 łyżek zimnej wody
  • 2 białka
Puree z czerwonej porzeczki:
  • 350 g czerwonych porzeczek
  • ok. 5 łyżek cukru pudru
  • 1/4 szklanki whisky

Czekoladę połamać umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej (umieszczając miskę z czekoladą w większej z gorącą wodą). Do czekolady dodać jogurt naturalny, twaróg, brązowy cukier i whisky, składniki zmiksować blenderem na gładką masę.
Do niewielkiego rondelka lub szklanki wlać zimną wodę, wsypać żelatynę i zostawić do spęcznienia.
Naczynie z żelatyną umieścić w naczyniu z wrzącą wodą mieszając żelatynę do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę przelać do masy i starannie wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy również starannie mieszając. Keksówkę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia. Mus przelać do formy, wstawić do lodówki na min 1 godziną, aż mus się zetnie.
Porzeczki opłukać, pozbawić szypułek, umieścić w misce, dodać cukier puder i zmiksować blenderem (jeśli mus będzie kwaśny dosłodzić dodatkowym cukrem pudrem), wlać whisky i wymieszać.  
Gotowy mus pokroić na kawałki, wyłożyć na talerz i polać musem z porzeczek.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty