Czekoladowe muffiny z wędzoną solą i czarnymi porzeczkami
Mięciutkie, delikatne czekoladowe muffiny. Sól wędzona raz wyraźniej, a raz subtelnie daje o sobie znać, kwaskowate porzeczki przełamują całość swą owocową wilgotnością. 
Są wyjątkowe💛
Są wyjątkowe💛
Składniki:
- 100 g czekolady mlecznej
 - 225 g mąki pszennej
 - 3/4 szklanki cukru pudru
 - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 100 g masła
 - 2 jajka
 - 3/4 szklanki śmietany 18%
 - 1/3 szklanki mleka
 - 200 g czarnych porzeczek
 - 1/3 łyżeczki wędzonej soli
 
Masło umieścić w rondelku razem z połamaną czekoladą na niewielkim ogniu i rozpuścić. Kiedy masa lekko przestygnie dodać jajka, śmietanę i mleko, całość dokładnie wymieszać.
W misce umieścić mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać. Składniki mokre wlać do suchych i energicznie mieszając połączyć. Dodać sól wędzoną i opłukane, osuszone porzeczki, delikatnie zamieszać tak, żeby porzeczki zatopiły się w cieście. 
Ciastem napełnić papilotki do muffinek na 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 25 minut do suchego patyczka.
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz