Czekoladowe muffiny z wędzoną solą i czarnymi porzeczkami
Mięciutkie, delikatne czekoladowe muffiny. Sól wędzona raz wyraźniej, a raz subtelnie daje o sobie znać, kwaskowate porzeczki przełamują całość swą owocową wilgotnością.
Są wyjątkowe💛
Są wyjątkowe💛
Składniki:
- 100 g czekolady mlecznej
- 225 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1/3 szklanki mleka
- 200 g czarnych porzeczek
- 1/3 łyżeczki wędzonej soli
Masło umieścić w rondelku razem z połamaną czekoladą na niewielkim ogniu i rozpuścić. Kiedy masa lekko przestygnie dodać jajka, śmietanę i mleko, całość dokładnie wymieszać.
W misce umieścić mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać. Składniki mokre wlać do suchych i energicznie mieszając połączyć. Dodać sól wędzoną i opłukane, osuszone porzeczki, delikatnie zamieszać tak, żeby porzeczki zatopiły się w cieście.
Ciastem napełnić papilotki do muffinek na 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 25 minut do suchego patyczka.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz