Czekoladowe muffiny z wędzoną solą i czarnymi porzeczkami

Mięciutkie, delikatne czekoladowe muffiny. Sól wędzona raz wyraźniej, a raz subtelnie daje o sobie znać, kwaskowate porzeczki przełamują całość swą owocową wilgotnością.
Są wyjątkowe💛


Składniki:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 225 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/3 szklanki mleka
  • 200 g czarnych porzeczek
  • 1/3 łyżeczki wędzonej soli 
Masło umieścić w rondelku razem z połamaną czekoladą na niewielkim ogniu i rozpuścić. Kiedy masa lekko przestygnie dodać jajka, śmietanę i mleko, całość dokładnie wymieszać.
W misce umieścić mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać. Składniki mokre wlać do suchych i energicznie mieszając połączyć. Dodać sól wędzoną i opłukane, osuszone porzeczki, delikatnie zamieszać tak, żeby porzeczki zatopiły się w cieście. 
Ciastem napełnić papilotki do muffinek na 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 25 minut do suchego patyczka.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty