Jagodzianki IV

Jest lato, są jagodzianki 😍 Co Wam wiele będę pisać... po prostu je uwielbiam! Tym razem proponuje Wam jagodzianki pół na pół - z mąką pszenną i ryżową. Nie są mocno puszyste, ale za to cudownie pyszne 💜 


Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 dag mąki ryżowej
  • 175 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka + 1 łyżka brązowego cukru 
  • 5 jajek + 1 jajko do smarowania
  • 50 g drożdży piekarskich
  • 70 dag jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • cukier puder

Drożdże rozkruszyć i rozprowadzić w letnim mleku, łyżce mąki i łyżce brązowego cukru. Rozczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać przez ok. 15 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Po tym czasie dodać roztopione masło i wyrabiać do wchłonięcia masła. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Jagody opłukać, osuszyć i wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 równych części. Każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, na środku umieścić 1-2 łyżek jagód, brzegi zlepić i układać zlepioną częścią do spodu na wyłożonych papierem do pieczenia blachach w sporych odstępach (jagodzianki się mocno rozrosną). Jagodzianki pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut.
Przed pieczeniem jagodzianki posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut, aż jagodzianki się zarumienią. 
Sok z cytryny i mleko połączyć z cukrem pudrem (z taką ilością cukru, aby lukier uzyskał gęstą konsystencje).
Jeszcze ciepłe jagodzianki polać lukrem.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty