Kruche ciasto z agrestem

Agrest uwielbiam! Zwłaszcza ten dojrzały rumiano czerwony z miękką już skórką 😊 Jeszcze trochę czasu mu potrzeba by się ładnie zarumienił, tymczasem mam dla Was propozycje na kruche ciasto z zielonym agrestem. Chodzi tu o to by było kwaskowate i słodkie zarazem. I właśnie takie jest 😊


Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 120 g brązowego cukru
  • 300 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 800 g zielonego agrestu 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać brązowy cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło, kwaśną śmietanę i żółtka. Energicznie zagnieść zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części.
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 1/3 częścią ciasta wylepić dno formy.
Agrest umyć, oczyścić z szypułek i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyłożyć agrest wymieszany z mąką ziemniaczaną. Kolejną część ciasta rozetrzeć na tarce na dużych oczkach i rozprowadzić na warstwie agrestu.
Ubić białka na sztywno, porcjami (po 1 łyżce) dodawać cukier cały czas miksując. Miksować aż białka będą lśniące. Masę z białek wyłożyć na warstwie ciasta. Na wierzch masy z białek rozetrzeć ostatnią porcje ciasta również na dużych oczkach. Piec ok 50-60 minut w 190 stopniach C.


SMACZNEGO 😊


Popularne posty