Dżem jagodowy z grejpfrutem

Kto nie wie, że grejpfrut tu jest może go wcale nie poczuć, bo generalnie zostaje w cieniu czarnej jagody. A ten kto wie myślę, że odnajdzie jego smak 😉Aczkolwiek to owocowe połączenie ponoć idealne jest dla osób, u których układ krążenia nie działa jak należy i ponoć reguluje ciśnienie krwi, które jest ponad normę. Niemniej i zdrowotnie i smakowo warty jest polecenia 😊💗


Składniki:
  • 1,8 kg jagód
  • 2 grejpfruty
  • 1 kg cukru trzcinowego
Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Grejpfruty dokładnie umyć, obrać ze skóry i błonek oddzielających miąższ tak, aby pozostał sam miąższ. Miąższ grejpfruta umieścić w garnku z grubym dnem i zasypać 0,5 kg cukru, pozostawić na 30 minut. Dodać jagody i gotować ok. 2 godzin na niewielkim ogniu często mieszając drewnianą łyżką, aż dżem zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić (nakrętki powinny być suche) i umieścić pod kocem, żeby słoiki się zassały. Pozostawić do całkowitego przestudzenia. 


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty