Sernik melonowy (Cheesecake melon)
Sernik melonowy na spodzie kawowym. Lekki, świeży kremowy. Czuć w nim wiosnę, a może nawet lato ;) Teraz, z tego miejsca mogę śmiało powiedzieć, że eksperyment z sernikiem z dodatkiem zmiksowanego melona się udał. Melon jest dość wodnisty, ale tu na ratunek wchodzi w skład mąka krupczatka i okazuje się, że mimo to sernik ładnie trzyma konsystencje ;)
Spód:
- 130 g ciasteczek digestive
- 60 g masła
- 1 łyżeczka kawy mielonej
Masa serowa:
- 800 g twarogu śmietankowego typu President
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/3 szklanki puree z melona
- 4 jajka
- 3/4 łyżeczki pasty z wanilii
- 3 łyżki mąki krupczatki
- plastry świeżego melona
Masło stopić. Ciastka pokruszyć (rozłożyć na desce i rozwałkować) dodać do masła razem z kawą i wymieszać. Tortownice o średnicy 22 cm wysmarować masłem na dnie wyłożyć masę z ciastek dociskając by utworzyła zwartą warstwę.
Twaróg utrzeć kolejno z jakami i cukrem, dodać pastę z wanilii, mąkę i puree z melona. Zmiksować na jednolitą masę. Masę rozlać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 50 - 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzać ok 3 - 4 godzin w lodówce. Plastry z melona ułożyć na wierzchu sernika.
SMACZNEGO :)
Jak zrobić puree z melona?
OdpowiedzUsuń