Ciasteczka śmietankowe

 Śmietankowe ciasteczka. Klasyk. Nie tak kruche jak ciasteczka maślane, bo raczej twardawe. Do chrupanie czy moczenia w herbacie idealne ;) Smaczna słodycz na dwa kęsy. W zamkniętej puszce lub słoiku można je przechowywać ok. miesiąca.



Składniki:
  • 4 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 250 ml słodkiej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Masło posiekać z masłem, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i wlać śmietanę. Zagnieść rękoma kruche ciasto (w razie potrzeby dodać odrobinę mąki). Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Foremką wycinać ciastka i układać na wysmarowanej masłem blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 15 - 20 minut na lekko złoty kolor.


SMACZNEGO :)


Źródło: E. Trojan, Tradycyjne ciasta, wypieki, torty, słodkości.

Komentarze

Popularne posty