Ciasteczka śmietankowe
Śmietankowe ciasteczka. Klasyk. Nie tak kruche jak ciasteczka maślane, bo raczej twardawe. Do chrupanie czy moczenia w herbacie idealne ;) Smaczna słodycz na dwa kęsy. W zamkniętej puszce lub słoiku można je przechowywać ok. miesiąca.
Składniki:
- 4 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 250 ml słodkiej śmietany 12%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło posiekać z masłem, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i wlać śmietanę. Zagnieść rękoma kruche ciasto (w razie potrzeby dodać odrobinę mąki). Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Foremką wycinać ciastka i układać na wysmarowanej masłem blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 15 - 20 minut na lekko złoty kolor.
SMACZNEGO :)
Źródło: E. Trojan, Tradycyjne ciasta, wypieki, torty, słodkości.
Komentarze
Prześlij komentarz