Najlepsze drożdżowe rogaliki z rabarbarem

Będą 'ochy', 'achy' ponad normę ;) Tak delikatne, lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, aż trudno uwierzyć! A przy tak mało kapryśne. Ciasto pięknie wzrasata, nie wymaga specjalnego sklejania, bo oprócz tego, że się napusza zostaje 'w formie", nawet jeśli dżem nie domknął się w cieście, podczas pieczenie nie wypływa na zewnątrz. Dla takich jak ja antymistrzów sklejania rogalików ciasto marzenie ;) Bajecznie maślane. Słodycz posypki cukrowej i ciasta równoważy się z kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru. Cudowne! :) Jak nie wierzycie to sprawdźcie, ale według mnie to najlepsze ciasto drożdżowe na rogaliki! :)




Składniki:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 i 1/2 szklanki mąki + 1 łyżka do rozczynu
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 żółtka (białka zostawić do smarowania rogalików)
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 130 g masła

Dżem z rabarbaru:
  • 500 g rabarbaru
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej

W 1/4 szklanki mleka rozmieszać drożdże z łyżką cukru i mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru na pulchną masę. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli,  wlać resztę letniego mleka, utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić (wyrabiałam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Do tak przygotowanego ciasta stopniowo dodawać płynne przestudzone masło ciągle wyrabiając. Kiedy ciasto będzie miało pulchną i jednolitą strukturę, przykryć miskę z ciastem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotować nadzienie z rabarbaru: łodygi oczyścić, drobno pokroić i umieścić w rondlu z grubym dnem. Dodać niewielką ilość wody, 3 - 4 łyżki cukru i gotować do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadał tworząc marmoladę. Marmoladę wymieszać z cynamonem i bułką tartą, wystudzić.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z nich uformować w kulę, a następnie rozwałkować na cienki okrągły placek, a następnie pokroić go (jak tort) na 8 części. Na każdy kawałek przy szerszej części umieścić łyżeczkę nadzienia rabarbarowego. Zwinąć również od szerszej części formując rogaliki i zawijając końce lekko do środka.
Rogaliki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut, posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem. Piec w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor przez ok. 20 minut.



SMACZNEGO :)


Źródło: E. Trojan, Tradycyjne ciasta, wypieki, torty i słodkości.

Komentarze

  1. koniecznie dołącz do jarmarkowego menu! choćby dlatego, że ja muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty