Makaron z sosem śmietanowym, szparagami, rzodkiewką i gotowanym jajkiem
Kolejna udana kompozycja :) Pyszny łagodny i kremowy sos śmietanowy ze szczypiorkiem w towarzystwie szparagów, rzodkiewek i gotowanego jajka. Wiosenne i sycące danie, które warto przetestować :)
Składniki:
- ok. 400 g makaronu (u mnie spaghetti)
- 500 g białych szparagów (najlepiej cienkich)
- ok. 10 rzodkiewek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanych liści bazylii
- 1 łyżka masła
- 250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 100 g czystego serka topionego
- 1 łyżka octu winnego
- sól, świeżo zmielony pieprz
- gotowane jajka (1 na porcję)
Szparagi opłukać, odciąć twarde końce. Obrać do 1/3 długości i podzielić na 4 - 5 cm kawałki. Części z główką odłożyć. Pozostałe części szparagów umieścić we wrzącej wodzie, gotować 2 minuty, następnie dorzucić główki szparagów, gotować jeszcze dwie minuty. Zlać gorącą wodę, szparagi oblać zimną wodą, odłożyć. Rzodkiewki, umyć, obciąć końce i pokroić w grubsze talarki.
Ugotować makaron al dente z odrobiną oliwy, tak by się nie sklejał.
W rondelku z grubym dnem rozpuścić masło, wlać śmietanę i ocet winny, gotować 3 minuty. Następnie dodać serek topiony, gotować na małym ogniu, aż się rozpuści. Doprawić szczypiorkiem, bazylią, solą i pieprzem. Szparagi i rzodkiewki wmieszać do sosu.
Na porcję makarony wyłożyć sos ze szparagami i rzodkiewką. Gotowane jajko pokroić na ćwiartki, przybrać nimi makaron oblany sosem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz