Makaron z sosem śmietanowym, szparagami, rzodkiewką i gotowanym jajkiem

Kolejna udana kompozycja :) Pyszny łagodny i kremowy sos śmietanowy ze szczypiorkiem w towarzystwie szparagów, rzodkiewek i  gotowanego jajka. Wiosenne i sycące danie, które warto przetestować :) 




Składniki:
  • ok. 400 g makaronu (u mnie spaghetti)
  • 500 g białych szparagów (najlepiej cienkich)
  • ok. 10 rzodkiewek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanych liści bazylii
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 100 g czystego serka topionego
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • gotowane jajka (1 na porcję)



Szparagi opłukać, odciąć twarde końce. Obrać do 1/3 długości i podzielić na 4 - 5 cm kawałki. Części z główką odłożyć. Pozostałe części szparagów umieścić we wrzącej wodzie, gotować 2 minuty, następnie dorzucić główki szparagów, gotować jeszcze dwie minuty. Zlać gorącą wodę, szparagi oblać zimną wodą, odłożyć. Rzodkiewki, umyć, obciąć końce i pokroić w grubsze talarki.
Ugotować makaron al dente z odrobiną oliwy, tak by się nie sklejał.
W rondelku z grubym dnem rozpuścić masło, wlać śmietanę i ocet winny, gotować 3 minuty. Następnie dodać serek topiony, gotować na małym ogniu, aż się rozpuści. Doprawić szczypiorkiem, bazylią, solą i pieprzem. Szparagi i rzodkiewki wmieszać do sosu.
Na porcję makarony wyłożyć sos ze szparagami i rzodkiewką. Gotowane jajko pokroić na ćwiartki, przybrać nimi makaron oblany sosem.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty