Penne z pesto z czarnych oliwek, chorizo i pomidorami

O tak! Dłuuuugi weekend :) Ostatnio moje żywienie zawęża się do kanapek na śniadanie, 4 kaw i gdzieś pomiędzy jakimś batonem lub innym słodyczem. W biegu, w trasie, w myślowym pędzie - na wariackich papierach ;) Czuje, że potrzebuje detoksu i ciut bardziej przemyślanego jedzenia. Zaczęłam od "normalnego" obiadu. Z tęsknoty za oliwkami, ale też z ciekawości zmiksowałam pesto z czarnych oliwek. Pesto jest wyraziste głównie właśnie dzięki oliwką i orzechom włoskim, charakteru dodaje mu kiełbasa chorizo, a łagodzą świeże pomidory. Czegoś zabrakło w tym zestawie - kieliszka czerwonego wina ;) 




Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 150 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g orzechów włoskich
  • niewielka garść świeżych liści bazylii
  • 4 - 5 średniej wielkości pomidory
  • 300 g kiełbasy chorizo


Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Oliwki, orzechy włoskie, parmezan, bazylię i oliwę z oliwek zmiksować blenderem.
Ugotowany makaron wymieszać z pesto. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Chorizo pokroić na grubsze kawałki, podsmażyć na oliwie z obu stron dodać pokrojone pomidory, smażyć jeszcze 2 minuty. Na porcję makaronu z pesto nakładać podsmażone pomidory i chorizo. Udekorować świeżą bazylią.




SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty