Precelki orzechowe
Podsyła mi kolejne lekcje to życie, z zarysu jakby podobne. Znaczy, że pewnie coś przeoczyłam w poprzednich. Pewnie dlatego mam w sobie mieszankę siły i smutku. Siła płynie z wniosków, a smutek z rozczarowania.
Przez chwilę pomyślałam o tym, że to moja naiwność, ale to raczej przekorna wiara połączona z niezgodą.
Są tacy ludzie których się lubi bardzo, ale są też sytuacje po których nie da się przejść do porządku dziennego. Moja racjonalna część jest przekonana o tym, że jest pozamiatane, a ta naiwna czeka zadośćuczynienia. Z tym, że życie samo weryfikuje zadośćuczynienia, więc pozostaje mi chodzić po czystej podłodze, a to jest znacznie przyjemniejsze niż chodzić w brudzie :)
Bardziej krucho drożdżowe niż pulchne - precelki :) Trochę ciężkawe, pysznie orzechowe z aromatem skórki cytrynowej i z nuta cynamonu. Do kawy idealne!
Bardziej krucho drożdżowe niż pulchne - precelki :) Trochę ciężkawe, pysznie orzechowe z aromatem skórki cytrynowej i z nuta cynamonu. Do kawy idealne!
Składniki:
- 600 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 150 g posiekanych orzechów laskowych
- 1/2 letniego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 280 g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- szczypta soli
W mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić, odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do miski z solą, dodać cukier, jajka, żółtko, skórkę z cytryny, ekstrakt z wanilii, przestudzone masło i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami w kształcie litery "S" przez 5 minut, następnie dodać orzechy. Wyrabiać kolejne 10 minut do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na porcje po ok. 90 g, każda z nich zrolować na wałki ciasta o średnicy 1 cm. Uformować precelki, zakręcając końce wałka do środka.
Ułożyć na blasze, odstawić na czas nagrzewania piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem (ok 1 szklanki cukru pudru i 1 łyżeczka cynamonu).
SMACZNEGO :)
Przepięknie ujęte:D to lubię:D
OdpowiedzUsuń:**