Mazurek figowy z migdałową kruszonką


Prostokątny smakołyk o grubości ok. 3 cm. Obowiązkowy na święta Wielkiej Nocy czyli mazurek. Słodki i kolorowy będący ozdobom stołu. Przyrządzany na różnych spodach: drożdżowych, kruchych, francuskich czy nawet waflach. Osobiście najczęściej sięgam po kruche. Tym razem niesiona doświadczeniem delikatności kruchych ciasteczek na gotowanych żółtkach, wypróbowałam kruchy spód na gotowanych żółtkach. Więc jeżeli poszukujecie delikatnego kruchego spodu na mazurek to ten Was nie zawiedzie. Ciasto rozpływa się w ustach, skórka pomarańczowa dość wyraźnie wybija się z dżemu figowego. Jeśli macie ochotę na dokładniejszy aromat dżemu polecam ominąć skórkę lub dać jej mniej. Całość wieńczy pyszna migdałowa kruszonka :)




Składniki na kruchy spód:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 3 gotowane żółtka
  • 1 surowe żółtko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/2 szklanki dżemu figowego
  • 2 łyżeczki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (niekoniecznie)


Kruszonka:
  • 80 g zmielonych na mączkę migdałów
  • 3 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50 g cukru
  • 55 g zimnego masła


Ze zmielonych migdałów, cukru, mąki i zimnego masła zagnieść kruszonkę. Następnie odstawić ją do lodówki.

Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko i utrzeć z masłem na gładką masę, dalej miksując dodać cukier puder, ekstrakt z wanilii i surowe żółtko. Do utartej masy maślanej wsypać przesianą mąkę, szybko zagnieść ciasto. ok. 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować na prostokąt o wymiarach blachy (u mnie...). Z pozostałego ciasta uformować boki. Spód ponakłuwać widelcem. Podpiec ok. 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Dżem połączyć ze skórką pomarańczową i równomiernie rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Na wierzch posypać schłodzoną kruszonkę. Piec kolejne 15 - 20 minut.



SMACZNEGO :)

Źródło: Z. Zawistowska, Desery i wypieki domowe.

Komentarze

Popularne posty