Delikatne kruche ciastka na gotowanych żółtkach
Z pośród kruchych ciastek te na gotowanych żółtkach są delikatniejsze. Rzeczywiście. Sprawdziłam :) Tak przyjemnie cytrynowe, świeże, kruche i delikatne zarazem. Jest w nich pewna subtelność. Schłodzone ciasto mimo swej delikatności ładnie poddaje się wycinaniu ciastek, które podczas pieczenia lekko się napuszają. W szczelnie zamkniętej puszce można je przechowywać 7 - 10 dni. Lubie je :)
Składniki:
- 300 g mąki
 - 150 g masła
 - 150 g cukru
 - 3 żółtka ugotowane na twardo
 - 1 żółtko surowe (białko zostawić do posmarowania ciastek)
 - skórka otarta z 1/4 cytryny
 - sok z 1 cytryny
 - 1/3 szklanki posiekanych migdałów
 
Mąkę przesiać. Masło utrzeć z przeciśniętymi przez sitko ugotowanymi żółtkami, dalej ucierając dodać surowe żółtko, sok i skórkę z cytryny. Do gładkiej masy wsypać cukier puder, utrzeć. Na końcu dodać mąkę i ponownie utrzeć na jednolitą masę. Ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Stolnice lekko posypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, literatką lub foremką wykrawać ciasteczka i układać je w odstępach na blasze. Ciastka posmarować białkiem i posypać drobno posiekanymi migdałami. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 12 minut na jasnozłoty kolor. Ciasteczka przestudzić na blasze.
SMACZNEGO :)
Źródło: Z. Zawistowska, Desery i wypieki domowe.

Komentarze
Prześlij komentarz