Muffiny z czerwoną papryką, szczypiorkiem i mozzarellą
Szczypiorek na oknie stał i stał. Chętnych było na niego sporo - do jajecznicy, twarożku, sałatki. Wszyscy chętni o nim zapomnieli. Dalej stał i czekał. Koniec tej stateczności przyszedł razem z pomysłem na obiadowe muffinki, oczywiście  w wersji wytrawnej ;) Świetne też na drugie śniadanie zamiast kanapki czy na imprezową przekąskę. W smaku łagodne, mozzarella uściśliła ciasto,a duet papryki i szczypiorku wprowadził trochę świeżości :)
Składniki:
- 375 g mąki
 - 1 łyżeczka soli
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 110 g masła
 - 1 i 1/3 szklanki maślanki
 - 2 jajka
 - 1 duża czerwona papryka
 - 1 pęczek szczypiorku
 - ok. 180 g mozzarelli
 
Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i białe części, pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, mozzarellę pokroić w dużą kostkę.
Masło roztopić, przestudzić. Następnie dokładnie wymieszać z maślanką i jajkami.
Połączyć składniki suche z mokrymi, dodając paprykę i szczypiorek. Każdą z papilotek napełnić sporą łyżką ciasta, wcisnąć po 3 - 4 kawałki mozzarelli, przykryć resztą ciasta. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut (do suchego patyczka).
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz