Mazurek z lekko miętowym musem na białej czekoladzie

Wiosennie zielony mazurek na świeżo cytrynowym spodzie z  lekko miętowym kremem na bitej śmietanie i białej czekoladzie. Łatwy, przyjemny i napawający nadzieją, że z pod niemałej warstwy śniegu za oknem już niedługo zacznie rozkwitać wiosna :) Bała aura wcale nie ułatwia wczucia się w świąteczną atmosferę. Oj będziemy pamiętać te święta ;) Jeśli nie macie zielonego barwnika spożywczego, można go pominąć, wtedy masa przybierze śnieżnego klimatu ;)




Składniki na spód:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany


Formę (u mnie 21 x 37 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Z podanych składników szybko i energicznie zagnieść ciasto (jeśli będzie się kruszyć dodać 1 łyżkę śmietany, jeśli mocno lepić odrobinę mąki). 1/4 ciasta odłożyć z reszty rozwałkować prostokąt o wymiarach blachy. Ciasto przełożyć do formy. Z odłożonego ciasta uformować brzegi mazurka. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 - 25 minut.




Mus miętowy:
  • 200 g dobrej jakości białej czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki ekstraktu z mięty
  • 1 łyżka świeżej lub suszonej mięty
  • ok. 1/4 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
  • 100 g miętowej czekolady


Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej barwnik i miętę, wymieszać i odstawić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej połowę czekolady, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać pozostałą czekoladę, ekstrakt miętowy i wymieszać. Masę wyłożyć na przestudzany spód mazurka. Udekorować pokrojoną na większe kawałki miętową czekoladą. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.



SMACZNEGO :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty