Babeczki sernikowe z wiśniami i cynamonową kruszonką
Mogłam dziś sobie pozwolić dłużej, więcej porządzić w kuchni. Ostatnio takie momenty stają się rzadsze. Tęsknie. Kuchnia to moje królestwo, oaza i sposób na życie, a czasem przeżycie. Wyczarowałam, zaczarowałam i okrzyknęłam siebie czarownicą ;) Złudzeniem okazał się fakt, że w lodówce jest tak niewiele, bo w lodówce i w śpiżarni było na tyle, żeby powstały babeczki sernikowe z wiśniami i cynamonową kruszonką. Kiedy po 10 minutach bycia babeczek w piekarniku ujrzałam wtopioną w masę serową kruszonkę nie wyglądająca już jak kruszonka - zwątpiłam w swoje czary. Na krótko, dziś musiało się udać ;) Zachwyciłam się tymi babeczkami! Cynamonowe ciasto z kwaskowatymi wiśniami, wilgotną masą sernikową i cynamonową kruszonką tworzą oazę pyszności :) Nie pomyślałam o tym, że cynamon tak dobrze może się zgrać z wiśniami. Ah ;)
Składniki na ciasto:
- 1/3 kostki miękkiego masła (kostka 250 g)
 - 3/4 szklanki cukru
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki mleka
 - 1 i 1/2 szklanki mąki
 - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka cynamonu
 
Masa sernikowa:
- 250 g twarogu śmietankowego
 - 1 jajko
 - 1/3 szklanki cukru
 - 1 szklanka wiśni bez pestek (z niesłodzonego kompotu, mrożonych lub świeżych)
 
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
 - 40 g masła
 - 3 i 1/2 łyżki brązowego cukru
 - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
 
Twaróg śmietankowy, jajko i cukier zmiksować na jednolita, gładką masę. Wmieszać w nią odsączone wiśnie i odstawić.
Składniki kruszonki połączyć zagniatając palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Na czas przygotowania ciasta włożyć kruszonkę do lodówki.
Mąkę przesiać i wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po kolei wbijać jajka za każdym razem dokładnie miksując, zmniejszyć obroty, wlać mleko i ponownie zmiksować. Ciągle miksując małymi porcjami dodawać mieszankę mączną. Dokładnie połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą z nich napełnić do 2/3 wysokości. Łyżeczką odgarnąć lekko ciasto, formując wgłębienie. Wlać w nie porcję masy serowej. Na końcu posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 -
35 minut.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz