Babka piaskowa z rodzynkami

Babkowy klasyk. Bez zaskoczeń, bez udziwnień. Chyba, że...zaskoczyć mogą rodzynki ;) Ucierana na sporej ilości jaj, bo aż 7. Wilgotna, sprężysta i smaczna :)



Składniki:
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 7 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 200 g mąki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g rodzynek

Rodzynki lekko obsypać mąką, odstawić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru (3 łyżki cukru zostawić do piany z białek). Masę maślano - jajeczną połączyć ze śmietaną, dodać mąkę i zmiksować na niskich obrotach. Wmieszać rodzynki. Białka ubić w między czasie dodając cukier, ubijać do czasu aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Ubita pianę delikatnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do formy, wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).Przestudzić w formie, wyjąć letnią. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. 

 
SMACZNEGO :)


Źródło: Z. Zawistowska, Desery i wypieki domowe.

Komentarze

  1. Faktycznie spora ilość jajek. Ciekawa jestem smaku tej babeczki. ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty