Szarlotka z papierówek
Uwielbiam kruche ciasta w połączeniu z jabłkami, które wręcz rozsypują się w swej kruchości i delikatności. To właśnie takie jest, prawie rozpływa się w ustach ;) A papierówki sprawdziły się tu cudownie! Intensywność cynamonu i goździków przeplata się ze słodyczą masy i gdzie nie gdzie pojawiającą się kwaskowatą nutą jabłek. Pokrojone w plasterki jabłka pięknie układają się warstwami. Jeśli pozwoliłabym szarlotce ostygnąć moglibyście zobaczyć efekt wyraźniej, ale nie mogłam się powstrzymać by skonsumować szarlotkę na ciepło z lodami stąd jej wizualna soczystość :)
Wracając do sedna. Ta szarlotka grzechu jest warta :D
Wracając do sedna. Ta szarlotka grzechu jest warta :D
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g masła
- 380 g mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
Mas jabłkowa:
- 700 g obranych i pokrojonych w cienkie plasterki twardych papierówek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 130 g cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kawałki masło, żółtka,cukier z wanilią, sól. Zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, jedna powinna być większa od drugiej o 1/3. Mniejszą część ciasta owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Większą częścią ciasta wylepić dno i boki tortownicy. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 10 minut.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kawałki masło, żółtka,cukier z wanilią, sól. Zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, jedna powinna być większa od drugiej o 1/3. Mniejszą część ciasta owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Większą częścią ciasta wylepić dno i boki tortownicy. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 10 minut.
Pokrojone w plasterki jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, następnie z cynamonem,goździkami,cukrem i mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane jabłka wyłożyć do tortownicy, wygładzić. Pozostałą część schłodzonego ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy. Ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie ponakłuwać. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 - 60 minut.
Przestudzić, podawać z lodami waniliowymi.
Przestudzić, podawać z lodami waniliowymi.
Źródło: whiteplate.com
musi wspaniale pachnieć *.*
OdpowiedzUsuńOj tak, pachniała cudownie :)
Usuń