Placek na prażonych orzechach laskowych z malinami, czarną porzeczką i kruszonką

Delikatny, wilgotny, mocno owocowy placek z przepyszną maślaną kruszonką.
Podprażone orzechy laskowe nadają charakterystyczny dla siebie aromat. Prosty i wyjątkowy!
Co ważne kolejnego dnia równie świeży :)



Składniki:

  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g podprażonych i zmielonych na mączkę orzechów laskowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g czarnych odszypułkowanych porzeczek
  • 400 g malin

Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 130 g mąki pszennej

Zmielone orzechy laskowe, mąkę pszenną, 40 g mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia wymieszać.
 Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać szczyptę soli, kolejno po jednym jajku cały czas miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać suche składniki i zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Blachę o wymiarach 25 x 37 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Owoce wyłożyć na cieście.
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami, jeśli będzie zbyt mokra dodać odrobinę mąki.
Kruszonkę rozprowadzić równomiernie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok.40 - 45 minut.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty