Tarta z czarnej porzeczki

Porzeczka na trzech poziomach uniesień z różną dozą słodyczy. Pierwszy poziom w delikatnym kremie śmietanowo - serowym. Myślę, że jego konsystencję można przyrównać do konsystencji musu ;) Drugi poziom - w sosie z czarnej porzeczki, tu słodyczy jest najwięcej. Trzeci poziom - owoce porzeczki w czystej postaci.  Lekka, świeża, pyyszna! :)



Kruchy spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki wody

Mąkę przesiać, posiekane masło, cukier puder, żółtko, sól. Szybko zagnieść,w razie potrzeby dodać wodę. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Schłodzić kolejne 30 minut w lodówce, a następnie piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.


Masa serowa:

  • 200 g czarnych porzeczek
  • 125 g cukru pudru
  • 200 g twarogu typu president
  • 300 g śmietany kremówki 36%

Porzeczki opłukać,osuszyć i zmiksować z 50 g cukru. Mus porzeczkowy przetrzeć przez sito.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z resztą cukru, następnie dodać twaróg i mus z czarnej porzeczki. Delikatnie, ale dokładnie połączyć. Mus wyłożyć na ostudzony spód.



Sos z czarnej porzeczki:

  • 150 g czarnych porzeczek
  • 40 g cukru

Porzeczki opłukać. W rondelku z grubym dnem smażyć 100 g porzeczek z cukrem ok. 3 - 5 minut, tak by porzeczki zgęstniały do konsystencji dżemu. Przetrzeć przez sito, schłodzić i polać wierzch masy serowej. Resztą porzeczek również rozprowadzić.
Całość schłodzić w lodówce min. 4 godziny, a najlepiej całą noc.


SMACZNEGO :)




Komentarze

Popularne posty