Sernik red currant curd na czekoladowo - miętowy spodzie

Sernik, który znikł w błyskawicznym tempie.
Jest w nim to, za czym tęskni się latem - orzeźwienie, lekkość i świeżość owoców.
Mięta w spodzie idealnie dzieli się swoją rześkością i zdecydowanie daje się rozpoznać ;) 
Sernik jest puszysty, delikatny, a porzeczkowy curd godny zakochania :)




Składniki na spód:
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g masła
  • garść liści świeżej mięty

Masa serowa:
  • 800 g twarogu typu president
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki cukru

Porzeczkowy curd:
  • 250 g czerwonych porzeczek
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru

Miętę opłukać,osuszyć i posiekać. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko i świeżą mięte. Energicznie zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, dno wylepić schłodzonym ciastem. Ponownie schłodzić w lodówce.
Twaróg zmiksować z cukrem z wanilią i kremówką. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masę serową wylać na schłodzony spód.
W piekarniku umieścić naczynie z wodą. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C.
Sernik przestudzić w piekarniku uchylając drzwiczki piekarnika, następnie schłodzić w temperaturze pokojowej, a na końcu w lodówce.
Przygotować red  currant curd. Porzeczki opłukać, zblendować, następnie przetrzeć przez sito.
Przetarte porzeczki umieścić w rondlu z grubym dnem,dodać jajka, żółtka i cukier, mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia kremu. Krem przestudzić i rozprowadzić na wierzchu sernika.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty