Sernik red currant curd na czekoladowo - miętowy spodzie
Sernik, który znikł w błyskawicznym tempie.
Jest w nim to, za czym tęskni się latem - orzeźwienie, lekkość i świeżość owoców.
Mięta w spodzie idealnie dzieli się swoją rześkością i zdecydowanie daje się rozpoznać ;)
Jest w nim to, za czym tęskni się latem - orzeźwienie, lekkość i świeżość owoców.
Mięta w spodzie idealnie dzieli się swoją rześkością i zdecydowanie daje się rozpoznać ;)
Sernik jest puszysty, delikatny, a porzeczkowy curd godny zakochania :)
Składniki na spód:
- 100 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g masła
- garść liści świeżej mięty
Masa serowa:
- 800 g twarogu typu president
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki cukru
Porzeczkowy curd:
- 250 g czerwonych porzeczek
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g cukru
Miętę opłukać,osuszyć i posiekać. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko i świeżą mięte. Energicznie zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, dno wylepić schłodzonym ciastem. Ponownie schłodzić w lodówce.
Twaróg zmiksować z cukrem z wanilią i kremówką. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masę serową wylać na schłodzony spód.
W piekarniku umieścić naczynie z wodą. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C.
W piekarniku umieścić naczynie z wodą. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C.
Sernik przestudzić w piekarniku uchylając drzwiczki piekarnika, następnie schłodzić w temperaturze pokojowej, a na końcu w lodówce.
Przygotować red currant curd. Porzeczki opłukać, zblendować, następnie przetrzeć przez sito.
Przetarte porzeczki umieścić w rondlu z grubym dnem,dodać jajka, żółtka i cukier, mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia kremu. Krem przestudzić i rozprowadzić na wierzchu sernika.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz