Migdałowe muffiny z czarnymi porzeczkami

Cenie je za łatwość. Cenie je za szybkość wykonania. Muffinki.
Mięciutkie i pulchne z chrupiącym "kapeluszem". 
Migdałowa słodycz z kwaśnymi porzeczkami - lubię to! :)



Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jajka
  • 1/5 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki likieru amaretto
  • 200 g czarnych porzeczek
Posypka:
  • 20 g mielonych migdałów
  • 1 i 1/2 łyżki cukru

Porzeczki umyć,oczyścić z szypułek i osuszyć. Mąkę, zmielone migdały, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier umieścić w jednym naczyniu i wymieszać. W drugim naczyniu połączyć olej, likier, jajka i kefir. Składniki obu naczyń wymieszać do pierwszego połączenia składników, dodać porzeczki i delikatnie wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem.
Wierzch muffinek posypać migdałami wymieszanymi z cukrem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok 25 minut (do suchego patyczka).


SMACZNEGO :)


Komentarze

  1. co dzisiaj robimy ? ;)w następnym tygodniu będę u rodziców moze mają jeszcze porzeczkę i agrest pozdrawiam .lubię wszystko co kwaśne i mięte...renia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty