Szybkie ciasto z agrestem
Siła tkwi w prostocie! Niby zwykłe ucierane ciasto z dodatkiem migdałów, a efekt zachwyca! 
Jest cudownie maślane, miękkie i kruche zarazem, no i agrest... nie przyćmiony rozprowadza swój smak po kubkach smakowych. Pycha! :)
Składniki:
- 250 g masła
 - 150 g cukru
 - 3 jajka
 - 200 g mąki pszennej
 - 100 g zmielonych migdałów
 - skórka otarta z 1 cytryny
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 500 g agrestu odszypułkowanego
 - cukier puder do posypania
 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z migdałami i skórką otartą z cytryny.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, kolejno dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia składników. Dodać suche składniki i zmiksować na niskich obrotach.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozłożyć równomiernie na górze ciasta dociskając, tak by połowa owoców wystawała ponad. 
Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 60 minut, do suchego patyczka.
Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze
Prześlij komentarz