Szybkie ciasto z agrestem
Siła tkwi w prostocie! Niby zwykłe ucierane ciasto z dodatkiem migdałów, a efekt zachwyca!
Jest cudownie maślane, miękkie i kruche zarazem, no i agrest... nie przyćmiony rozprowadza swój smak po kubkach smakowych. Pycha! :)
Składniki:
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g agrestu odszypułkowanego
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z migdałami i skórką otartą z cytryny.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, kolejno dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia składników. Dodać suche składniki i zmiksować na niskich obrotach.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozłożyć równomiernie na górze ciasta dociskając, tak by połowa owoców wystawała ponad.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 60 minut, do suchego patyczka.
Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz