Szarlotka z papierówek
Uwielbiam kruche ciasta w połączeniu z jabłkami, które wręcz rozsypują się w swej kruchości i delikatności. To właśnie takie jest, prawie rozpływa się w ustach ;) A papierówki sprawdziły się tu cudownie! Intensywność cynamonu i goździków przeplata się ze słodyczą masy i gdzie nie gdzie pojawiającą się kwaskowatą nutą jabłek. Pokrojone w plasterki jabłka pięknie układają się warstwami. Jeśli pozwoliłabym szarlotce ostygnąć moglibyście  zobaczyć efekt wyraźniej, ale nie mogłam się powstrzymać by skonsumować szarlotkę na ciepło z lodami stąd jej wizualna soczystość :) 
Wracając do sedna. Ta szarlotka grzechu jest warta :D
Wracając do sedna. Ta szarlotka grzechu jest warta :D
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g masła
 - 380 g mąki
 - 2 żółtka
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 60 g cukru z prawdziwą wanilią
 - szczypta soli
 
Mas jabłkowa:
- 700 g obranych i pokrojonych w cienkie plasterki twardych papierówek
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
 - 130 g cukru
 - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
 
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kawałki masło, żółtka,cukier z wanilią, sól. Zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, jedna powinna być większa od drugiej o 1/3. Mniejszą część ciasta owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Większą częścią ciasta wylepić dno i boki tortownicy. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 10 minut.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kawałki masło, żółtka,cukier z wanilią, sól. Zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, jedna powinna być większa od drugiej o 1/3. Mniejszą część ciasta owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Większą częścią ciasta wylepić dno i boki tortownicy. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 10 minut.
Pokrojone w plasterki jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, następnie z cynamonem,goździkami,cukrem i mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane jabłka wyłożyć do tortownicy, wygładzić. Pozostałą część schłodzonego ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy. Ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie ponakłuwać. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 - 60 minut.
Przestudzić, podawać z lodami waniliowymi.
Przestudzić, podawać z lodami waniliowymi.
Źródło: whiteplate.com

musi wspaniale pachnieć *.*
OdpowiedzUsuńOj tak, pachniała cudownie :)
Usuń