Szarlotka z papierówek

Uwielbiam kruche ciasta w połączeniu z jabłkami, które wręcz rozsypują się w swej kruchości i delikatności. To właśnie takie jest, prawie rozpływa się w ustach ;) A papierówki sprawdziły się tu cudownie! Intensywność cynamonu i goździków przeplata się ze słodyczą masy i gdzie nie gdzie pojawiającą się kwaskowatą nutą jabłek. Pokrojone w plasterki jabłka pięknie układają się warstwami. Jeśli pozwoliłabym szarlotce ostygnąć moglibyście  zobaczyć efekt wyraźniej, ale nie mogłam się powstrzymać by skonsumować szarlotkę na ciepło z lodami stąd jej wizualna soczystość :)
Wracając do sedna. Ta szarlotka grzechu jest warta :D 



Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 380 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

Mas jabłkowa:
  • 700 g obranych i pokrojonych w cienkie plasterki twardych papierówek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 130 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej


Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kawałki masło, żółtka,cukier z wanilią, sól. Zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, jedna powinna być większa od drugiej o 1/3. Mniejszą część ciasta owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Większą częścią ciasta wylepić dno i boki tortownicy. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 10 minut.
Pokrojone w plasterki jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, następnie z cynamonem,goździkami,cukrem i mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane jabłka wyłożyć do tortownicy, wygładzić. Pozostałą część schłodzonego ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy. Ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie ponakłuwać. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 - 60 minut.
Przestudzić, podawać z lodami waniliowymi.


SMACZNEGO :)



Źródło: whiteplate.com

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty