Porzeczkowy pleśniak

Kwaskowaty w punkt, ale nie ma się co dziwić, bo w tej kwestii na porzeczki zawsze można liczyć.
Gdzieś z pomiędzy porzeczek, a bezy wydobywa się nuta czekolady... Jest dobrze :) 
Rzeczywiście jeden upadek zaliczyłam - upadek bezy, gdybym przytrzymała ją 10 - 15 minut byłaby ciut bardziej reprezentacyjna ;)



Składniki na kruche ciasto I:
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruche ciasto II:
  • 100 g mąki
  • 20 g kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu
  • 60 g mała
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Nadzienie:
  • 900 g porzeczek 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 270 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto I: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kawałki masło, cukier, sól, żółtka i śmietanę. Zagnieść energicznie, uformować kulę,owinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Tak samo postąpić z ciastem II.
Formę do ciasta wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jasnym ciastem wylepić dno formy, ponakłuwać widelcem i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie piec w temperaturze 180 stopni C przez 20  minut. Ciemne ciasto nadal chłodzić w lodówce.

Porzeczki opłukać, oczyścić z szypułek i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Porzeczki wyłożyć na podpieczonym spodzie. Ciemne ciasto wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach na całej powierzchni ciasta.

Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Ubić białka. Kiedy zaczną się pienić dodać sól i dalej ubijać. Kiedy piana będzie sztywna dodawać porcjami cukier. Ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać. Pianę z białek wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 90  -  100 minut (góra - dół).
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i przestudzić.


SMACZNEGO :)


Komentarze

  1. Aniu ciasto wyszlo super :) pozdrawiam renia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, testujesz błyskawicznie :) Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty