Włoskie ciasto czekoladowe
Bajecznie kremowe wręcz aksamitne. Z całą mocą czekolady w czekoladzie. Właściwie to nie wiem czy to bardziej, ciasto czy krem...Wyjątkowe, cudowne. Rozpływam się na samą myśl... :)
Składniki:
- 200 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 175 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 czubate łyżki mąki tortowej
- 3 - 4 łyżki koniaku
- cukier puder
Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Gdy masa lekko ostygnie dodać cukier i kolejno żółtka za każdym razem dokładnie miksując. Dalej miksując dodać cukier z wanilią, koniak i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z resztą składników mieszając od dołu do góry, aż powstanie gładka i jednolita masa. Tortownice (22 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudzić. Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Źródło: Cristina Bottari, MammaMia
Coś jakby... suflet?
OdpowiedzUsuńByć może tak... nigdy nie jadłam ;)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńCzekoladowe ciasta to mój konik i bardzo często je piekę. Ostatnio trochę nie mam czasu na pieczenie więc stawiam tylko na szybkie przepisy. Mój ulubiony to https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ Muszę przyznać, że jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, jest niesamowicie czekoladowe i banalne w przygotowaniu, serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń