Zielona tarta na cieście francuskim z ziemniakami
3 kawy. Energetyk. Yerba matę. Pobudzam w sobie życie, a ono nic. Czuje się jakby ktoś/coś wyssał ze mnie energię. Tą mentalną, ogólnożyciową. Może ktoś mną potrząśnie? Może przytuli? Cholera wie czego teraz potrzebuje i chce... Tylko gdzie ta "cholera" jest...? ;)
Wcale nie tak rzadko w prostocie tkwi bogactwo. Moja miłość do ziemniaków trwa. Tym razem stała się elementem tarty na francuskim cieście. Nie dość, że się ładnie kroi i ładnie wygląda to z powodzeniem zaspokaja głód i jeszcze smakuje pysznie :)
Składniki:
- 400 g ciasta francuskiego
- 4 - 5 ziemniaków
- 100 g sera
- 2 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2 - 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ciasto francuskie rozwałkować na wielkość formy do tarty. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, a następnie wyłożyć ciastem dno i boki lekko ponad formę. Zbędne kawałki odciąć.
Ugotowane ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry. Wyłożyć nimi dno tarty. Ziemniaki posypać równomiernie startym na dużych oczkach serem.
Szpinak wymieszać ze śmietaną, jajkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Masę szpinakową w miarę równomiernie rozprowadzić na warstwie ziemniaków pokrytej serem.
Piec w temperaturze 220 stopni C przez ok. 30 minut. Podawać z sosem czosnkowym czy koperkowym na bazie jogurtu i majonezu.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz