Tarta z kremem czekoladowym
Zachwycam się ta tartą :) Tak kremowa..., tak czekoladowa... Rozpływa się w ustach :) W swej prostocie wręcz obłędna :) Nic więcej nie powiem... po prostu spróbujcie :)
Kruchy spód:
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Krem czekoladowy:
- 150 g czekolady deserowej
- 75 g cukru
- 3 jajka
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wierzch:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na kruchy spód energicznie zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek wielkości formy. Wyłożyć nim dno i boki. Spód po nakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor przez 25 minut.
Czekoladę połamaną na kawałki umieścić w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Trzymać do momentu rozpuszczenia czekolady. Miskę z roztopioną czekoladę odstawić. W rondelku umieścić śmietanę kremówkę z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Jajka dokładnie roztrzepać na jednolitą masę. Połowę ciepłej śmietany z cukrem wlać do roztrzepanych jajek. Połączyć. Następnie masę śmietanowo - jajeczną przelać do rondelka z pozostałą śmietaną. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż krem zgęstnieje (nie gotować).
Krem przełożyć do miski z czekoladą, wsypać kawę rozpuszczalną i wlać ekstrakt. Całość zmiksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Krem przelać na przestudzony spód, wyrównać. Schłodzić ok 2 h.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Rozsmarować na czekoladowym kremie. Ponownie schładzać min 2h.
SMACZNEGO :)
Źródło: pieceofcake.pl
Komentarze
Prześlij komentarz