Pączki parzone

Pączki w dalszym ciągu stanowią dla mnie wyzwanie, a w zasadzie utrzymanie odpowiedniej temperatury tłuszczu. Zbyt wysoka szybko rumieni pączki z zewnątrz, nie zawsze dając szanse dopiec się w środku. Do przyszłego sezonu postanawiam się zaopatrzyć w termometr ;)
Z tych pączków jestem dumna. Wyrosły i usmażyły się pięknie.  Mają tę cudowną jasną obwódkę :D 
Mięciutkie, ale treściwe i sprężyste. Smakują dość wyjątkowo i nie jest to jedynie zasługa aromatu skórki cytrynowej. Pyszności :) 





Składniki:
  • 5 - 6 szklanek mąki
  • 60 g świeżych drożdży
  • 8 żółtek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 110 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • kieliszek rumu lub spirytusu
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • powidła/dżem (u mnie dżem wiśniowy)


Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder



Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru pudru, następnie wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Całość dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mleka zagotować. Wrzącym mlekiem zaparzyć szklankę mąki. Dokładnie rozetrzeć i odstawić do przestudzenia. Do zaparzonej letniej mąki dodać wyrośnięte drożdże, dobrze połączyć i odstawić do znacznego wyrośnięcia  (ok. 45 minut).
Masło stopić i przestudzić. Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem pudrem na kogel mogel. Dodać do wyrośniętego zaczynu. Następnie dodać skórkę z cytryny, rum, sól i mąkę. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie gładkie i pojawią się pęcherzyki powietrza wlać stopiony tłuszcz. Wyrabiać, aż całkowicie się wchłonie. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkować na oprószonej stolnicy na grubość 1,5 cm. Wykroić pączki. Wykrojone pączki oprószyć mąką i pozostawić do napuszenia.
W garnku z grubym dnem rozgrzać smalec do temperatury 180 stopni C. Ostrożnie wkładać pączki i smażyć z obu stron na złoty kolor, pilnując temperatury.
Paczki wykładać na ręcznik papierowy by ociekły z tłuszczu. Gotowe pączki nadziać dżemem przy pomocy szprycy. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (sok z cytryny zmieszać z cukrem pudrem, dosypując cukier porcjami i sprawdzając jego konsystencję, powinna być lekko lejąca).


SMACZNEGO :)


Źródło: E, Aszkiewicz. Kuchnia Polska

Komentarze

Popularne posty