Pączki parzone
Pączki w dalszym ciągu stanowią dla mnie wyzwanie, a w zasadzie utrzymanie odpowiedniej temperatury tłuszczu. Zbyt wysoka szybko rumieni pączki z zewnątrz, nie zawsze dając szanse dopiec się w środku. Do przyszłego sezonu postanawiam się zaopatrzyć w termometr ;)
Z tych pączków jestem dumna. Wyrosły i usmażyły się pięknie. Mają tę cudowną jasną obwódkę :D
Mięciutkie, ale treściwe i sprężyste. Smakują dość wyjątkowo i nie jest to jedynie zasługa aromatu skórki cytrynowej. Pyszności :)
Składniki:
- 5 - 6 szklanek mąki
- 60 g świeżych drożdży
- 8 żółtek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 110 g masła
- 2 szklanki mleka
- kieliszek rumu lub spirytusu
- skórka otarta z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 kg smalcu do smażenia
- powidła/dżem (u mnie dżem wiśniowy)
Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru pudru, następnie wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Całość dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mleka zagotować. Wrzącym mlekiem zaparzyć szklankę mąki. Dokładnie rozetrzeć i odstawić do przestudzenia. Do zaparzonej letniej mąki dodać wyrośnięte drożdże, dobrze połączyć i odstawić do znacznego wyrośnięcia (ok. 45 minut).
Masło stopić i przestudzić. Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem pudrem na kogel mogel. Dodać do wyrośniętego zaczynu. Następnie dodać skórkę z cytryny, rum, sól i mąkę. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie gładkie i pojawią się pęcherzyki powietrza wlać stopiony tłuszcz. Wyrabiać, aż całkowicie się wchłonie. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkować na oprószonej stolnicy na grubość 1,5 cm. Wykroić pączki. Wykrojone pączki oprószyć mąką i pozostawić do napuszenia.
W garnku z grubym dnem rozgrzać smalec do temperatury 180 stopni C. Ostrożnie wkładać pączki i smażyć z obu stron na złoty kolor, pilnując temperatury.
Paczki wykładać na ręcznik papierowy by ociekły z tłuszczu. Gotowe pączki nadziać dżemem przy pomocy szprycy. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (sok z cytryny zmieszać z cukrem pudrem, dosypując cukier porcjami i sprawdzając jego konsystencję, powinna być lekko lejąca).
SMACZNEGO :)
Źródło: E, Aszkiewicz. Kuchnia Polska
Komentarze
Prześlij komentarz