Serduszka czekoladowo - kokosowe
Przesmaczne kruche ciasteczka czekoladowe z kokosem. Takie w sam raz do kawy. Bo i ładne, bo i słodkie, bo i pyszne :)
Składniki (na ok. 60 sztuk):
- 2 i 1/2 szklanki mąki
 - 3 łyżki kakao
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 1 szklanka cukru
 - 170 g masła o temperaturze pokojowej
 - 1 duże jajko
 - 2 łyżki wody
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej
 - 1 szklanka wiórków kokosowych
 - 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
 - 50 g czekolady białej
 
Mąkę wymieszać z kakaem, proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, wodę i esencję waniliową. Zmiksować. Małymi porcjami dodawać mieszankę mączną, ucierać na średnich obrotach do momentu kiedy mikser "da radę". Resztę mąki i wiórki kokosowe zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 6 mm. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 10 -12 minut.
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladą mleczną zrobić esy floresy na każdym ciastku i udekorować delikatniejszymi esami floresami z białej czekolady.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz