Karmelowy sernik na spodzie z orzechów włoskich
Długo mnie tu nie było i naprawdę zdążyłam się stęsknić... Tak to już bywa z tym co dla nas ważne :) Jako, że to pierwszy post roku 2014 życzę Wam jeszcze więcej i jak najwięcej uśmiechu do życia, wspaniałych zmian i podtrzymywanie pięknych tradycji, a do tego pieniędzy w takiej ilości która zapewni Wam komfort życia :)
Delikatny i kremowy sernik, w którego masę wtopiły się cząstki karmelu nadając mu karmelowego posmaku. Mimo,i iż jego większość spłynęła na orzechowy spód czyniąc go najsłodszą częścią karmelowa nuta udzieliła się całości :) Kopiec bitej śmietany dla jednych nie potrzebny, a przez innych pożądany. Zdania podzielone.Tak czy siak sernik w całej swej postaci przekonuje, że jest z tych ekskluzywnych i smacznych;)
Spód:
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g ciastek digestive
- 70 g masła
Karmel:
- 200 g cukru
- 4 łyżki wody
Masa serowa:
- 600 g twarogu śmietankowego typu presidente
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 150 d śmietany kremówki 36%
- 150 g białej czekolady
- 150 g cukru
Wierzch:
- 300 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić w rondelku. Herbatniki rozkruszyć wałkiem, orzechy zmielić na mączkę, wsypać do roztopionego masła i dokładnie połączyć. Rozprowadzić równomiernie na dnie blachy, dociskając łyżką tak żeby spód był zwarty. Do momentu pieczenia blachę umieścić w lodówce.
4 łyżki zimnej wody łagodnie ogrzewać na patelni, aż cukier się rozpuści (często mieszając). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 4 -5 minut bez mieszania do momentu, aż cukier się skarmelizuje. Delikatnie zamieszać. Skarmelizowany cukier wylać na wyłożoną folią aluminiową blasze i równomiernie rozprowadzić. Pozostawić do przestudzenia i stwardnienia karmelu. Gotowy karmel roztłuc na małe kawałki (można zostawić parę większych do przyozdobienia bitej śmietany - ja o tym zapomniałam i przegapiłam moment większych kawałków).
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do niej twaróg, jajka, żółtka, śmietanę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Do masy serowej wsypać potłuczony karmel, wymieszać i wylać na orzechowy spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (ok. 30 minut), następnie w temperaturze pokojowej, a na końcu schłodzić w lodówce.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Kopułom bitej śmietany obłożyć schłodzony sernik i przyozdobić cząstkami karmelu.
SMACZNEGO :)
Źródło: bbc.co.uk
Komentarze
Prześlij komentarz