Chleb czosnkowy z bazylią
Lubię czosnek i to w wyczuwalnej ilości. Niestety jego wadą jest to, że staje się kłopotliwy w towarzystwie - no chyba, że wszyscy jedzą to samo ;) Dziś proponuje Wam chlebek czosnkowy z bazylią. Podchodziłam do niego dwukrotnie. Pierwsza próba okazała się nie być zadowalająca, ale druga owszem. Chlebek wznosi się z łatwością. Po upieczeniu skórka jest chrupiąca, a środek sprężysty. Czosnek i bazylia przenika się nawzajem rozsiewając wokół swój aromat :)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 150 g mąki żytniej
- 50 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukry
- 1 i 1/2 łyżki bazylii
- 1 łyżka soli
- 3 - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 250 ml letniej wody
Z drożdży zrobić rozczyn: wsypać mąkę do miski i zrobić dołek. W kruszyć do niego drożdże, obsypać łyżką cukru i zalać 3 - 4 łyżkami wody. Przykryć i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, bazylię i letnią wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić i przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy (u mnie 8 x 22, ale polecam mniejszą). Ponownie odstawić do napuszenia na około 40 minut. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz