Tarta z tuńczykiem, fasolą i porem
Bardzo pożywna i smaczna tarta na cieście francuskim. To, że kukurydza "lubi się" z tuńczykiem wiedziałam. Teraz wiem też, że z czerwoną fasolą "dogaduje się" równie dobrze :) Oprócz tego, że jest bardzo smaczna jej czas przygotowania jest niezwykle krótki :)
Składniki:
- ok. 350 g ciasta francuskiego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 1 duży por
- 1 i 1/4 szklanki śmietany 12 %
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 75 - 100 g sera cheddar
Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ją ciastem francuskim. Pora pokroić w cienkie talarki, rozłożyć na dnie tarty. Z tuńczyka zlać zalewę, podzielić na mniejsze części i rozłożyć na porze. Fasolę odcedzić, opłukać, przykryć nią pozostałe składniki. Śmietanę połączyć z roztrzepanymi jajkami, doprawić solą pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Wylać na tartę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i piec ok. 25 minut. Pod koniec posypać startym serem. Zapiekać jeszcze 5 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i piec ok. 25 minut. Pod koniec posypać startym serem. Zapiekać jeszcze 5 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz